Sunday, 17 June 2012

Canon Pixma iP2770 [ Error Code 5B00 - Absorber Full ]


Bila printer tetiba tak bleh guna dan LED printer berkelip 7x hijau-oren atau 4x oren 1x hijau, bermakna waste ink full / absorber full. Kalau poket tebal.. bawa je printer anda ke Canon Service Center... Tak pun servis sendiri.. haha... kat bawah ni ad manual untuk anda servis sendiri.

1. Download resetter untuk iP2770 klik di sini (update on 9 july 2012)

2. Masuk ke Service Mode iP2770 :
Caranya :
1. Printer dalam keadaan OFF dan kabel power ON (terpasang)
2. Tekan butang RESUME 2 saat kemudian tekan butang POWER sampai lampu hijau nyala (semasa menekan butang POWER, …butang RESUME jgn dilepas dulu)
3. Kemudian lepas butang RESUME, tapi jangan lepas
butang POWER.
4. Sambil
butang POWER masih ditekan, tekan butang RESUME 5x. Led akan menyala bergantian orange hijau dengan nyala terakhir orange.  Kemudian …
5. Lepaskan kedua
butang bersama.
6. Led akan blink sebentar kemudian akan nyala HIJAU.
7. Komputer akan detect new device, abaikan saja …..
8. Keadaan ini menunjukkan printer iP2770 dalam keadaan SERVICE MODE dan siap direset.

Kemudian untuk reset :
1. Exctract File Resetter iP2770.klik "ServiceTool_V1050.exe"

2. Siapkan 2 kertas di printer (ini untuk print pada waktu proses reset).
4. Klik “MAIN”, maka printer akan berproses, kemudian iP2770 akan print satu halaman dengan tulisan ” D=000.0 “
 
5. Klik ” EEPROM Clear “.
6. Kemudian klik ” EEPROM “, dan printer akan print hasil Resetter iP2770. Salah satu barisnya ada print
“TPAGE(TTL=00000)”
7. OFF Printer dengan menekan butang POWER.
8. Selesai…Selamat mencuba

Saya sendiri menggunakan iP2770,dan ianya berkesan.... hehe

No comments:

Post a Comment

Post a Comment